Skihjelm og skibriller: Bliv klar til ferien

skihjelm-skibriller
indhold.svg


Man skal ikke gå ned på udstyr: ski-tilbehør til skiløbere

Skisæsonen nærmer sig på de danske breddegrader, så hvis du ikke allerede har fundet skiudstyret frem kan du godt begynde at gøre det. Om ikke andet for at sikre at alt udstyret er i orden og klart til brug. Måske har man ikke set eller glemt den den ridse, der kom på skibrillen, eller den revne man fik i skibukserne sidste år. Man skal som bekendt ikke gå ned på udstyr, og i denne artikel kan du blive lidt klogere på skibriller og skihjelme, så du kan suse ned af den hvide bjergtop i fuld udrustning.     

Skibriller - det er linsen, der gør det

Det er i høj et spørgsmål om personlig stil når man skal vælge skibriller. Men det er heller ikke kun for syns skyld man har den på. Helt praktisk beskytter de ens øjne mod UV-stråling og styrt hvis uheldet skulle være ude. Derudover fungerer de selvfølgelig som solbriller, så man kan se noget selv om der er skarpt sollys eller genskin.

Skærmbillede 2019-11-05 kl. 11.03.55.png

Beskyttelse mod UV-stråling

Man inddeler skibrille-glassene/linserne efter hvor meget de beskytter mod UV-stråling. Linserne tildeles et tal fra 0 til 4, alt efter hvor de beskytter. Ved 0 slipper over 80% af UV-strålerne igennem, mens det er under 8% hvis linserne er i kategori 4. Jo stærkere sol og jo længere tid man er udsat for kraftig sol, desto højere kategori bør man gå efter. Det mest udbredte i skibriller er linser i kategori 3, hvor 8-18% af UV-stråling slipper igennem. Selv om glassets farve hovedsageligt vælges i forhold til det landskab man skal stå på ski i, så kan farven også have en indflydelse på beskyttelsen mod UV-stråling. Typisk har gule glas en lav beskyttelse (kategori 1 eller 2), mens kategori 3 bruger orange eller røde glas og kategori 4 i mange tilfælde har brune glas.

Polariserede eller fotokromiske linser

Du ved det måske allerede, eller du har stødt på det uden at være helt sikker på, hvad det betyder. Uanset hvad er det en fordel at have kendskab til hvad de forskellige linser kan og hvilket formål de har, når man står på ski. 

Polariserede linser har et filter, der lægges på brilleglasset for at beskytte mod reflekterende lys og genskin fra eksempelvis vand, sne og is. Polariserede skibriller fås typisk i beskyttelseskategori 3 og 4, dog skal det nævnes at der også findes polarisering uden UV-beskyttelse, som man skal være opmærksom på. Polariserede skibriller indeholder som sagt et specielt filter, der blokerer reflekteret lys og reducerer blænding på denne måde. Linserne er lavet af plast og materialer af polycarbonat, der er lettere og tyndere end glaslinser. En polariseret linse øger den visuelle komfort, fordi dine øjne ikke udfordres af blænding. Det er meget nemmere at se objekter under kraftige lysforhold, hvilket betyder, at du ved at bære polariserede skibriller får klare syn og kan tydeligt se kontraster mellem jord-genstande og vand. 

Fotokromiske linser skifter beskyttelsesgrad alt afhængigt af lysforholdene. Linsens kendetegn er glidende overgange i forhold til den lysstyrke man udsættes for.  I fladt lys tillader fotokromiske skibriller nøjagtig opfattelse, men i tilfælde af skarpe lysforhold mørkner linserne tilsvarende. Denne overgang er meget glat, og den giver dig optimal visuel klarhed under alle forhold. Den glidende overgang betyder dog samtidig også, at justeringen ikke sker i samme øjeblik. Det kan godt tage op til et par minutter før den linsen er helt indstillet.


Skihjelme

På mange skisportssteder ser det nu ud til at der er flere mennesker der bærer hjelme end ikke. At tage på skiferie er blevet mere og mere populært de seneste årtier, hvilket har gjort at efterspørgslen på skihjelm er steget stødt. Skihjelmens design betyder en hel del for ens valg, men først og fremmest tager man den på for sikkerhedens skyld. Så er du interesseret i at vide hvad en hjelm typisk er lavet af så læs endelig videre.

Skærmbillede 2019-11-05 kl. 10.51.36.png


ABS eller konstruktion i form

Nogle hjelme har en hård ydre skal, som regel lavet af en hård, formbar plast kaldet ABS (Akrylonitril-Butadien-Styren - det samme plast som Lego er lavet af), som er monteret over en separat stødabsorberende skumkerne. Andre har en in-mold konstruktion, med skumkerne og skallen smeltet sammen, hvilket slanker skihjelmen i udseende og vægt. Det gør det også lettere at tilføje mere udluftning. Der findes også hybrider mellem de to konstruktionsformer, som kombineres på forskellige måder for det optimale forhold mellem styrke og vægt.

Skumkernen, som er det inderste i hjelmen, er lavet af stødabsorberende materialer, der reducerer effekten af stød, hvis du slår dit hoved, når du vælter. Disse har traditionelt været lavet af EPS - ekspanderet polystyren, et let stift skum, der også tilføjer varme. For nylig har producenter eksperimenteret med forskellige typer af skum og testet det i forskellige tætheder, for at vurdere den bedste - alt efter hvor hårdt og hvor ofte du rammer dit hoved. Kernen kan også indeholde andre typer materiale eller konstruktion kan være designet til at at sprede kraften fra stødet over hele hjelmen. Der er også et system som beskytter din hjerne mod styrt, hvor dit hoved bliver ramt i en vinkel i stedet for lige på. Det hedder MIPS -  Multi-Directional Impact Protection, og er markeret med et mærke hvis skihjelmen har det. Som sagt er det designet til at give ekstra beskyttelse mod hjerneskade, hvis dit hoved bliver ramt fra en vinkel. I disse tilfælde er der større risiko for, at hjernen bliver beskadiget ved at bevæge sig rundt i kraniet. Den ydre skal af en hjelm med MIPS kan bevæge sig over et yderligere indre lag, hvilket hjælper hjelmen med at absorbere og omdirigere skadelige rotationskræfter, inden de når hjernen.

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktionsoversigt
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktionsoversigt