Alle de fantastiske effekter ved løb, som du måske ikke kender

De fleste har nok en generel opfattelse af, at det er sundt at løbe. Men hvad er det mere præcist, der gør løb til sådan en god motionsform? Der er både fysiske og psykiske effekter, som du måske ikke er opmærksom på. Og for mange bliver løb en livsstil og en meningsfuld hobby med mange andre aspekter end blot selve løbeturen i sig selv.


Capture d’écran 2023-06-07 à 09.39.26.png


Det fysiske udbytte af løb

Der er en række positive fysiske effekter af løb, hvoraf du måske allerede kender de fleste:

·   Styrkede muskler

·   Bedre iltoptag

·   Fedt- og sukker forbrænding

for blot at nævne de helt oplagte. Løb er nemlig en virkelig effektiv form for kredsløbstræning, der styrker hjertet og sænker blodtrykket. Samtidig modvirker det overvægt, både fordi man forbrænder kalorier ved at løbe. Og fordi løb er med til at forbedre kroppens evne til at regulere blodsukkeret, har det også en forebyggende effekt i forhold til sukkersyge.

Der frigives også en række stoffer i kroppen, der giver et umiddelbart velvære efter en fysisk udfoldelse, hvor pulsen har været oppe gennem lidt tid. Det mere langsigtede sociale og psykologiske udbytte af løb skal heller ikke undervurderes og det ser vi nærmere på her.


Capture d’écran 2023-06-07 à 09.40.07.png


At løbe kan blive en livsstil

Faktisk kan noget så basalt som at løbe udvikle sig til en meningsfuld fritidsbeskæftigelse, der rækker langt ud over selve den tid, man har løbeskoene på og er ude på sin rute. Man begynder måske at holde øje med sine resultater, planlægger sin træning og sine ruter og prøver sig frem med nye måder og områder at løbe i for at få størst udbytte.

Der er desuden rig mulighed for at deltage i organiserede løb med et vist præg af konkurrence, også som motionist. Det giver ekstra incitament til at forbedre sin træning. For mange bliver det også pludselig mere interessant at følge store løbeevents og internationale elite-konkurrence inden for løb. 

Her kan man give sig til at nørde på, hvordan de forskellige løbere i verdenseliten kan forventes at præstere i et givent løb - og måske tilføje et ekstra element af spænding ved at finde odds tilbud på sin favorit ved for eksempel nogle af OL-distancerne.  

Social aktivitet eller tiltrængt alenetid

Mange løbere får også et socialt udbytte ved at løbe sammen med en løbemakker eller en større gruppe i en klub eller forening. Du behøver med andre ord ikke at dyrke holdsport for at få en oplevelse af fællesskab, som er så vigtig for os mennesker - vi er jo flokdyr! Dyrker du noget, der som løb ofte opfattes som en solo-sport, får du en social stimulans ved siden af det sundhedsmæssige udbytte.

Andre får på den anden side netop noget særligt ud af at løbe en tur alene. I en travl hverdag kan det være en mulighed for en mental pause uden telefoner, e-mails og børn eller partner, som kræver ens opmærksomhed. Det er veldokumenteret, at motion har en gavnlig effekt på det psykiske velvære, og det gælder i høj grad også for løb. Og den effekt kan styrkes ved at løbe i naturskønne omgivelser, så man kommer ud i naturen og den friske luft på en helt særlig måde.


Capture d’écran 2023-06-07 à 09.40.45.png

Det er let at komme i gang med løb

Noget af det gode ved løb som motionsform er også, at det ikke kræver det helt store i henseende til udstyr og logistik. Strengt taget kan man klare sig med shorts, t-shirt og et par fornuftige løbesko. Og mens det er vigtigt med gode sko for at undgå skader, er det ikke strengt nødvendigt at opgradere til mere professionelt løbetøj og så videre.

Dyrker man mere konkurrencepræget løb eller presser sig selv på lange distancer, kan man nok ikke komme uden om at anskaffe sig særligt løbetøj og andet udstyr. Men medmindre man har aftaler om at løbe med andre, kan løbeturen lægges ind i dagens program, som det passer bedst. Og du behøver ikke at betale kontingent til en klub eller et medlemskort til en fitnessklub.