Mobilabonnement til børn – skal dit barn have sin første mobil?
Mobiltelefoner er noget djævelen har skabt…
Sådan tænker mange, når de ser børn med hovedet begravet i en telefon.
Sandheden er dog, at telefoner er kommet for at blive, og vi lever i en digital tidsalder meget ulig den, som vi selv er vokset op i.
Faktisk er virkeligheden den, at har du ikke en mobil, er du ikke en del af kliken!
Det er en stor ting for dit barn at få sin første mobil. Måske er han eller hun den første i klassen til at få sin egen mobil, eller måske endda den sidste. Grunden dertil kan være forskellig. Oftest viser det sig dog, at det handler om tryghed – både for forældrene og for barnet. Det er en tryghed altid at kunne ringe til sit barn, når han eller hun går alene hjem fra skole.
Det er også en tryghed for barnet altid at kunne få fat i nogen, hvis det er nødvendigt.
Selvom det er en kæmpe begivenhed for dit barn, kan det være fyldt med blandede følelser for dig. Hvad nu hvis han eller hun mister telefonen, eller kommer til at tabe den?
Den gode nyhed er, at vi er mange forældre, der har gjort os de samme tanker og har haft de samme bekymringer.
Men når beslutningen om en ny mobil så er truffet, så skal du igennem junglen af mobilabonnementer for at finde det rette og billigste abonnement til dit barn.
Her vil vi hjælpe dig med, hvad du skal kigge efter for at få den bedste deal.
Sammenlign børneabonnementer
Udbyder | Timer GB EU |
Pr. md Min. pris |
Læs mere |
|
7 timer 7 GB data 0 GB data |
89,- 89,- |
|
|
2 timer 20 GB data 10 GB EU |
79,- 79,- |
|
|
6 timer 6 GB data 6 GB data |
59,- 59,- |
|
|
5 timer 5Gb data 1 GB EU |
19,- 19,- |
|
Hvornår er det tid til den første mobil?
De fleste børn får deres første mobiltelefon som 8-9 årig. En smartphone er mere eller mindre blevet allemandseje, og det kan være svært at følge med i de nyeste trends, hvis du ikke har en smartphone.
Hvilken mobiltelefon skal du så købe?
Ligeså svært som det er at finde det rette mobilabonnement, ligeså svært kan det være at vælge den rette mobil.
Vi har her samlet en liste over ting du bør overveje, når du køber dit barns første mobiltelefon:
Du bør ikke købe en dyr telefon
Dit barn har meget basale behov, når det kommer til den første telefon. Den bliver primært brugt til beskeder, enkelte opkald og barnets foretrukne apps.
Skal telefonen være brugt?
Du bør måske overveje at købe en brugt mobiltelefon. På den måde vil det ikke være det største tab, hvis mobilen bliver væk eller bliver skadet.
Køb en telefon i en god størrelse
Du kan i dag få mobiltelefoner med ret store skærme, helt op til 6,5 tommer, men en så stor telefon kan være svær for dit barn at håndtere. Så hvis du har mulighed for det, bør du finde en telefon med en skærm, der er mindre end 6 tommer.
Tænk grundigt over hvilket styresystem du vælger til dit barn
Der kan være stor forskel på at vælge en android telefon eller en iPhone. Der er fordele og ulemper ved begge valg. Pointen er, at dit barn vænner sig til at bruge det valgte system, og det vil højst sandsynligt følge barnet længe efter.
De fleste forældre har dog også en holdning til, om barnet skal have det ene styresystem frem for det andet.
TIP:
Hvilket abonnement er det rette?
Børn i dag er rigtig meget på nettet og de fleste af deres foretrukne apps kræver internet. Det er derfor meget vigtigt, at du vælger et mobilabonnement med data. Det behøver ikke være voldsomt meget data, da de fleste børn har adgang til Wi-Fi og bruger det ofte.
Det er essentielt at kende dit barns behov og derved finde et børneabonnement, der passer dertil og som samtidigt er billigt.
Da børn ofte er sociale online eller taler sammen, mens de spiller Fortnite osv. kan det være en fordel at vælge et abonnement med fri tale. Igen er der tale om at kende sit barns behov og vælge et abonnement der passer.
Her er der et par eksempler der kan hjælpe på vej:
- Børn i anden-tredje klasse taler typisk i telefon i en time om måneden og bruger cirka 3 GB data.
- Når børnene kommer i fjerde, femte og sjette klasse stiger dataforbruget markant til cirka 6 GB.
Det er selvfølgelig vejledende tal, der varierer fra barn til barn. Alle børn er forskellige. Nogle børn bruger telefonen rigtig meget og andre knap så meget.
Skærmtid – hvor meget er ok?
Nogle børn sidder meget med en skærm og andre ikke så meget. Nogle forældre er ok med det og andre meget strikse.
Red barnet anbefaler at børn under 3 år maksimalt sidder med en skærm 35 minutter i hverdagene og måske lidt mere i weekender og ferier. Ældre børn bør selv være medbestemmende til, hvor meget skærmtid, der er behov for.
Sandheden er, at børn er sociale i dag på en anden måde end for bare 20 år siden. De render ikke ud og leger, men mødes over et online spil.
Så hvor meget skærmtid, der er passende, er op til de enkelte forældre at bedømme. Ofte har børn i dag en stressende og lang dag og har brug for at koble af, når de endelig kommer hjem.
Hold styr på dit barns mobilforbrug
De fleste mobilselskaber tilbyder forskellige måder hvorpå du kan ”overvåge” dit barns forbrug på mobiltelefonen.
Det kan blandt andet være noget som saldokontrol, spærring af indholdstakserede SMS’er, servicenumre og udlandstelefoni.
Du kan vælge, at dit barn skal have hemmeligt nummer, så det ikke står i telefonbogen.
Vigtigt er det også, at dit teleselskab ved, at det er et børneabonnement, så han eller hun ikke bliver ringet op af ivrige sælgere, der forsøger at prakke dem noget ligegyldigt på.
Her er der 3 gode eksempler på dataforbrug:
- 30 min. YouTube streaming pr. dag = 6 GB/md
- 30 min. online spil pr. dag – 100 MB/md
- 30 min. musikstreaming pr. dag på Spotify – 1 GB/md
Det kan betale sig at have mange abonnementer samme sted
Næsten alle mobilselskaber foreslår, at du kan samle familiens mobilabonnementer samme sted og derved spare gode penge.
Det kan klart anbefales at undersøge markedet, da der kan være stor forskel på priserne. Du kan også presse selskaberne til at tilbyde den samme pris, som du har set et andet sted. Der er i hvert fald god plads til forhandling.
Køb af mobiltelefon med abonnement
Der findes tit gode deals ved dit eget mobilselskab, hvis du køber en mobiltelefon hos dem med tilhørende mobilabonnement. Du kan få dem både med og uden binding. Oftest er dem med binding billigst og du binder dig sædvanligvis til abonnementet i 6 måneder.
Se også vores anmeldelse af lydbogstjenester her