Floorball vokser frem i Danmark

Flere og flere danskere har fået øjnene op for floorball som idrætsform, hvor medlemstallet er steget med hele 20 procent det seneste år.

10. oktober 2017

Floorball_Holdsport.png
Floorball er en særdeles voksende størrelse i dansk idræt.

Ishockey kender alle, hockey har været på OL-programmet siden før første verdenskrig, men hvad er floorball egentlig? En stor del af danskere vil udelukkende erindre sporten fra idrætstimer i folkeskolen, men det skal det snart være slut med. 

For floorball er nemlig en særdeles voksende størrelse i dansk idræt. Ifølge Center for Holdspil og Sundhed viser nye tal fra 2017, at sporten har nået et historisk højt antal medlemmer og foreninger i det ganske land. 166 floorballforeninger er nu registreret, hvilket er en stigning på 35 foreninger/klubber på ét år. Medlemstallet har rundet hele 7700 - en 20 procents stigning fra 2015 til 2016. Især blandt de 25-59 årige er tilstrømningen eksplosiv.

- 20 procent i stigning på ét år er virkelig imponerende. Det sker ikke i mange sportsgrene. Og det kan blive meget større. I Sverige, hvor de kalder det inde-bandy, er det den næststørste sportsgren med over 125.000 medlemmer. Jeg tror, det er blevet en succes (I Danmark, red.), fordi de fleste har prøvet det i skolen, hvor nogen kaldte det hockey, udtalte analytiker hos DIF Michael Fester til Politiken.

Bander i stedet for streger

Men hockey er dog ikke det samme som floorball, selvom de begge er en del af hockeyfamilien. Førstnævnte er en traditionsrig OL-disciplin siden 1908, der involverer 10 markspillere og en målmand på hvert hold. Hvorimod sidstnævnte har 5 i marken og 1 på mål. Vel at mærke en målmand, der ikke har nogen stav til at beskytte modstanderholdet i at score. Og det er langt fra de eneste forskelle på de to sportsgrene.

Eksempelvis er det tilladt at spille bag et floorballmål, ligesom man kender det fra ishockey, og bolden er først ude af spil, når den ryger over den 50 cm høje bande, der omkranser banen - og altså ikke som i hockey, når den er ude over linjen, som man kender fra fodbold og håndbold. Det giver mulighed for at udnytte banden som spilstation i floorball, nu når man kun har halvt så mange holdkammerater at aflevere til.

Du kommer hurtigt i gang. To-tre træninger, hvor du lige lærer spillet at kende, så kan du deltage i kamp og gøre nytte.

Grunden til at det netop er floorball, der løber med opmærksomheden i Danmark skal formentlig findes i to væsentlige faktorer. En floorballbane er nemlig kun ca. halv så stor som en hockeybane, hvilket svarer til en helt normal håndboldbane i en hvilken som helst af de godt 2.300 sportshaller i Danmark. Dermed er der ingen facilitetsbegrænsninger for medlemmer/spillere som i ishockey, hvor der derimod kun findes 25 skøjtehaller på landsplan, som 5.000 medlemmer skal deles om. 

Læg dertil, at det kun kræver 6 mand for at starte et hold, og du har en motionsform, som forårsager langt færre skader. Floorball er nemlig et spil med en lettere stav med plastikskaft - kun beregnet til at slå til bolden med - for kropskontakt og tacklinger er nemlig forbudt. 

Det betyder også, at det er ideelt for ældre mænd. På Holdsport har vi tidligere skrevet om ensomme mænd, der i den sidste halvdel af livet har fundet glæde i floorball som motionsform pga. det høje aktivitetsniveau og lave skadesfrekvens. Og Michael Fester er sikker på, at det er blevet et hit, fordi klubberne er suveræne til at integrere nye spillere, der alle starter på nogenlunde samme niveau. 

- Fordi man med den her sport har startet på en frisk (i Danmark, red.) med en ny disciplin, der rammer direkte ned i motionsdelen, hvor alle kan være med. Sådan er det ikke i fodbold, hvor nogle kan have et større forspring.

Hurtigt at lære

Jimmi Rasmussen er træner for et damehold i Hvidovre Attack Floorball Club, der bruger Holdsports system til kommunikation og administration. Over for Politiken lægger han vægt på, at floorball er en succes i Danmark, fordi det kun kræver en stav, en sportstrøje og et par indendørssko for at være med.

- Du kommer hurtigt i gang. To-tre træninger, hvor du lige lærer spillet at kende, så kan du deltage i kamp og gøre nytte. Men selvfølgelig kan man træne skud, pasninger og kontrol med bolden til et meget højt niveau, sagde Rasmussen.

Fitness og løb har i de seneste år været meget populært blandt danskerne, men især floorball som sportsgren har været med til at vende den tendens i Danmark, så holdsport igen har fremgang i medlemstal. 

Mere socialt end en løbetur

Men hvad er det, der gør netop denne sportsgren så populær for tiden? Til at svare på spørgsmålet må vi have fat i dem, der rent faktisk dyrker sporten. I Aalborg Flyers er Inger Pedersen forholdsvis ny spiller på motionsholdet, som det kaldes. Hun er blevet bidt af det, fordi det sociale spiller en meget stor rolle.

- Jeg blev lokket med af en, der arbejder sammen med min kæreste, fordi vi snakkede om, at jeg savnede at spille fodbold og dyrke holdsport. Og så sagde hun, at man godt kunne være med her, selvom man aldrig har prøvet det, fortalte hun til TV2 Nord inden hun uddyber:

- Ud over sved på panden, så er det jo sjovt at lære nogle nye mennesker at kende. Det er jo lidt på en anden måde, end hvis man bare træner for sig selv i Fitness World eller løber en tur. Det er på en mere social måde, slutter Pedersen. 

Tal om Floorball

Antal klubber:

  • 24 klubber i Region Syddanmark
  • 36 klubber i Region Hovedstadsområdet
  • 35 klubber i Region Midtjylland
  • 15 klubber i Region Nordjylland
  • 21 klubber i Region Sjælland 

Antal medlemmer:

  • 631 spillere i Region Syddanmark
  • 2420 spillere i Region Hovedstaden
  • 1175 spillere i Region Midtjylland
  • 1043 spillere i Region Nordjylland
  • 1140 spillere i Region Sjælland 

- Jeg synes, det er en anderledes sport, hvor man skal koordinere arme, hænder og balance, men hvor man også skal bruge hovedet. Spillet udvikler sig så hurtigt, at man skal kunne se mulighederne, før de opstår. På den måde er det faktisk en individuel sport, lyder det fra Katrine Sofie Sørensen på det førnævnte damehold i Hvidovre Attack Floorball Club. 

Lyder floorball som noget for dig?

Synes du sporten lyder spændende, og kunne du tænke dig at give den en chance, så har du rig mulighed for at snuse til legen med den lille hullede plastikkugle i hele landet. I starten af denne artikel nævnte vi, at floorball var steget med 35 klubber og 20 procent medlemmer på det seneste år. Det vil sige, at der var 131 klubber og ca. 6.400 medlemmer i 2016. Floorballnyt analyserede geografien, som ses her til venstre.

På Holdsport vil vi meget gerne hjælpe til at styrke interessen for sportsgrene som floorball i Danmark. Vi tilbyder et system til kommunikation, administration og koordination, så jeres hold kan få styr på mødetider, tilmeldinger til træning og kamp, kørsel til udekampe og meget mere. Som træner slipper man endda for gentagende gange at skulle minde spillerne om en aktivitet. Det eneste, det kræver, er at klikke "Opret en gratis profil" nederst på siden.

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner